Onderzoek en nieuwe ontwikkelingen

Consulo initieert onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen gericht op verbetering van arbeidsomstandigheden.

Oorzaak beroepsziekten

Uit onderzoek is gebleken dat steigerbouwers bijna 5.000 tot 15.000 kilogram per dag aan materiaal handmatig moeten verplaatsen. Daarbij wordt het grootste gedeelte op de schouder gedragen. Dit kan echter tot gezondheidsklachten leiden omdat door het tillen van materiaal op de schouder een zenuwbeschadiging kan worden veroorzaakt. Door deze beschadiging raakt een spier verlamd en ontstaat een afwijkende stand van het schouderblad aan de aangedane zijde (er ontstaat een zogenaamd vleugeltje of scapula alata). Een voorbeeld hiervan ziet u op de foto’s hieronder. Links is een steigerbouwer te zien die 11 jaar zonder klachten werkte totdat bij hem de aandoening aan de rechter schouder werd geconstateerd. Deze ontstond na het tillen van een puntig lang voorwerp van ongeveer 50 kg. De foto rechts is van een 18 jaar oude Turkse jongeman die na 2 weken werken hetzelfde overkwam. Beiden werden arbeidsongeschikt voor het werk.

Nieuwe ontwikkelingen

Het voorkomen van deze afwijking in de toekomst vraagt om ingrijpende maat-regelen. Ten eerste worden werknemers gewezen op de gevolgen van het tillen van lasten met een gewicht van meer dan 25 kg. Maar dat is één kant van het verhaal. Er is ook behoefte aan beschermingsmiddelen die de gevolgen van te zwaar tillen moeten voorkomen. Daarvoor is een schouderbeschermer ontwikkeld die in de steigerbouw nu al met succes wordt gebruikt. Over enige tijd zullen de resultaten van wetenschappelijk onderzoek bekend zijn waarin de resultaten van grootschalig gebruik van deze schouderbeschermer worden gepresenteerd. Om u een indruk te geven hoe de schouderbeschermer in de praktijk werkt is een foto bijgevoegd.

Samen met het ontwerpbureau Steenkamer design (www.steenkamerdesign.nl) is een schouderbeschermer ontwikkeld voor steigerbouwers.

De schouderbeschermer wordt verkocht door het bedrijf Epimeter (www.epimeter.nl).

De schouderbeschermer is recent gepatenteerd.